Tuesday, January 17, 2012

Firuze Restaurant - National Meat, National Chicken


Price: 12 AZN
Date: 07.12.2011
Time: 15.54

After writing a few blogs in the amateurgourmets, the situation has brought us to the point where we thought of trying a national dish. And among many places which you can have a national dish, we have chosen Firuze - for its popularity and location attributes. A restaurant, just nearby the Fountain Square.
The place being on Fountain Square makes it easier to get to, its popularity is known by both the locals and foreigners (tourists). The main attribute of Firuze is that it is a national designed place, with all the souvenirs and carpets. Photos of Old Baku are hanged in the place. However during our stay there, the music that was played was nothing national. It can be seen that the place is clean, and tidiness of the place is nice.
Even though Firuze is famours for its national dishes, they offer dishes from various cuisines in the world (Italian, French, American, Mexican, Chinese etc.). Having all these dishes from all over the world makes the menu like an encyclopedia - however we have managed to find what we would like to eat as national; "Hen on Wooden Board" (Taxtada toyuq eti) and "Meat on tsarist" (Xan sayagi et).
The service of Firuze can be called as slow, there were not many people in the restaurant - and our dishes had come in 32 minutes.
The first we have tasted was "Hen on Wooden Board" - which is the chicken meat rolled in lavash with mushrooms and sauce - it is cooked and served on wood. On top of the lavash melted cheese is put. The taste is very good, the amounts of ingredients are chosen carefully and successfully, the sauce mixed with chicken and mushrooms leaves a notable taste in the mouth. The dish being cooked on the wood leaves its own mark in the dish by its taste distinguished from usual oven cooked dishes.
The second dish was "Meat on tsarist" - this dish is like sandwich without the bread. Chicken on bottom and a large meatball in middle and mashed potato on top with tomato and melted cheese. Many ingredients had made hard for us to distinguish the tastes, or take a special taste in particular. The chicken's taste overcomes the taste of the meat. If the amount of meat was more, or if they have not mixed the chicken meat with the meat it would have been a lot better.
Firuze Restaurant can be recommended to those who are looking for a nice dish in the city center with a nice national designed place.

Place: 9.0
Service: 6.5
Product: 9.0
Overall: 8.16





Qiymət: 12 AZN
Tarix: 07.12.2011
Vaxt: 15:54

Blogumuzda bir neçə məqalə yazandan sonra vəziyyət elə gətirdi ki, biz milli mətbəxin təamlarından dadmağa qərar verdik. Milli yemək yemək üçün seçilə biləcək çoxlu yerlərdən biz yerləşməsinə və məşhurluğuna görə Firuzə restoranını seçdik. Restoran Fəvvarələr Meydanının yaxınlığındadır.

Fəvvarələr Meydanına çox yaxın olması oranı tapmağı xeyli asandlaşdırır və bura həm yerli adamlar həm də xaricilər (vəya turistlər) arasında kifayət qədər məşhurdur. Firuzənin əsas atributu onun milli dizayna malik olan bir məkan olmasıdır(bütün suvenirləri və xalçaları ilə). Köhnə Bakının şəkilləri divarları bəzəyir. Halbuki bizim orda olduğumuz vaxtda səslənən musiqidə millilikdən əsər əlamət yox idi. Məkan təmiz və səliqəli idi.

Firuzə Restoranının milli mətbəxə görə məşhur olduğunu bilsək də orda dünyanın digər mətbəxlərinə aid (İtaliya, Fransa, Amerika, Meksika, Çin və s.) yeməklərinə rast gəldik. Dünyanın hər bir yerindən bu qədər yeməyin olmasını menyunu sanki ensiklopediyaya oxşadır ancaq biz bu qədər fərqliliklər arasından milli mətbəximizə aid olan yeməkləri seçə bildik – Taxtada Toyuq Əti və Xan Sayağı Ət.
Biz Firuzədə olduğumuz zaman restoranda az adam var idi ancaq buna baxmayaraq sifarişlərimiz çox gec gəldi, 32 dəqiqəyə.

Birinci olaraq biz Taxtada Toyuq Ətinin dadına baxdıq. Bu taxtada təqdim edilən,lavaşın arasında toyuq əti, göbələk və sous olan yeməkdir.Lavaşın üzərinə isə əridilmiş halda pendir qoyulub. Yeməyin dadı çox yaxşı idi. Uyğun miqdarda uğurla seçilmiş ingredientlər və çox ləziz sous ağızda əvəzolunmaz bir dad yaradır. Taxtada bişirilməsi yeməyi digər soba yeməklərindən xüsusilə fərqlənməsinə səbəb olur.

İkinci dadına baxdığımız yemək Xan Sayağı Ət idi. Bu yemək bizə bir növ sendviçi xatırlatdı ancaq çörəyin arasında deyildi. Ən altda toyuq əti, üzərində mal əti və üzərində əzilmiş (püre kimi) kartof, pomidor və əridilmiş pendir. İngredientlərin çox və fərqli olması yeməkdən vəya xüsusi bir ingredientdən dad almaqda işimizi xeyli çətinləşdirdi. Toyuq ətinin dadı mal ətinin dadına üstün gəlir. Əgər mal ətinin miqdarı, toyuq ətindən çox olsaydı vəya ümumiyyətlə toyuq ətini yeməyə qatmasaydılar dad baxımından yemək daha uğurlu alınardı.

Firuzə Restoranı milli mətbəxin ləziz təamlarını dadmaq istəyənlər üçün şəhərin mərkəzində məsləhət görə biləcəyimiz yerlərdən biridir.

Məkan: 9.0
Xidmət: 6.5
Məhsul: 9.0
Toplam: 8.16 

No comments:

Post a Comment