Wednesday, February 15, 2012

U Dali, or in other words Dali's

Date: 10.02.2012
Time: 19.30
Price: 15 AZN

The hospitality and cuisine of Georgia is one of the most famous in the region of Caucasus. With its various nations living in the country had an impact on the cuisine. For that reason, a Georgian restaurant named "U Dali" was reserved by AmateurGourmets. U Dali means Dali’s; however this names has nothing to do with Salvador Domenec Felipe Jacinto Dali i Domenech, Marquis de Pubol - a world famous Spanish surrealist painter who was known as Salvador Dali. The name has been derived from the owner of the place, a blonde middle-age lady named Dali.



The place is in the city center, by the Armenian Church on Mirza Ibrahimov St. 7. To enter the place you open a door and walk down the stairs. The place is small but neat. The owner of the place is around, helps and shows interest to the newly arrived ones. We were one of those people who were shown interest by Ms. Dali. Even though her name has nothing to do with Salvador Dali, a thought inside correlates her with him - considering that Salvador Dali died on 1989, it is quite possible.

The location has a bar for couple of people and 7 cabinets. All cabinets are alike except one which is a bit bigger. The waiters in U Dali do have uniforms on them, except one - who is Georgian. The classic cabinets are suitable for two people; more than two people sitting may be uncomfortable. The main attributes in the design of U Dali is the wood and classic Georgian paintings. The Georgian waiter approached us as we sat down, the orders were made as follows; Chakopuli (Mutton with wine sauce), mushroom and potatoes, Khachapuri (Imeretian) and Georgian Lemonade (Natakhtari). In 15 minutes the main dishes had arrived. Chakopuli was a spicy dish and tasty dish. The small sliced meat and bitter sauce increases the appetite and may force you to finish you meal fast. The second dish mushroom and potatoes which was brought in pot made from sand, it was tasty but the flavor was plain. Of course the most important was the drink, Georgian Pear Lemonade which is quite famous - had given a distinctive taste to the meal.

If you have been to Georgia backpacking or travelling and if you have had the chance to try Georgian food from its own place - you may miss those tastes.

The khachapuri however took about an hour to arrive to our table. A big plate, khachapuri divided into 8 pieces had a good taste. Basically it is a pastry with cheese inside and lots of butter. It must be admitted that the taste of the khachapuri was good and of course having it with Natakhtari made it even more delicious. Everytime the waiter brought the lemonade, he would open it right near us, and every time this ceremony ended in the opening of the bottle with a big sound of explosion. But overall waiting for one hour for it may turn off your appetite.

Overall having Salvador Dali in our mind, U Dali has made us spent a surrealist night on a cold winter day.

Product: 6.5
Place/Atmosphere: 6.0
Service: 6.0
Cost/Worth: 6.0
Overall: 6.13








Tarix: 10.02.2012
Vaxt: 19.30
Qiymət: 15 AZN

Gürcü mətbəxi və qonaqvərvərliyi Qafqazda ən tanınmışlardan biridir. Gürcüstandakı etnik zənginlik onun mətbəxinə də təsirsiz ötüşməyib. Elə bu səbəbdən U Dali AmateurGourmets tərəfindən ziyarət olundu. U Dali, Dalidə deməkdir;ancaq bunun Salvador Domenec Felipe Jacinto Dali i Domenech, Marquis de Pubol ilə, dünyanın ən məşhur İspan sürrealist rəssamı (Salvador Dali kimi tanınan) heç bir əlaqəsi yoxdur. Məkanın adı sahibin adından qaynaqlanır; orta yaşlı sarışın bir xanım. 


Məkan şəhər mərkəzinə cox yaxındır; Erməni kilsəsinin yaxınlığında, Mirzə İbrahimbəyov küçəsi 7. U Dali binanın altında olduğundan pilləkanlar sizi aşağı götürəcək. Məkan kiçikdir ancaq səliqəlidir.Məkanın sahibi daima restorandadır və müştərilərlə maraqlanıb onlara yardımçı olmağa çalışır. Biz də Dali xanım tərəfindən xoş qarşılananlardan biri idik. 


Yenə də nəzərə alsaq ki, onun adının İspan Həqiqətlərini dünyaya çatdıran və İspaniyanı dünyada layiqincə təmsil edən Salvador Dali ilə heç bir əlaqəsi yoxdur, istər istəməz ağlımıza o 
Dali düşür.Restoranda bir neçə nəfərlik bar və 7 kabin var. Bizə xidmət göstərən ofisiantdan başqa digər ofisiantlarda forma var idi. Kabinələrin daha çox iki nəfərlik olması fikrinə gəldik; belə ki, daha artıq adamın olması narahatlıq yarada bilər. U Dalinin əsas dizayn atributları taxta və klassik gürcü rəsimləridir. 


Biz məkana təşrif buyuran kimi ofisiant bizə yaxınlaşdı və bizim seçimimiz belə oldu: Çakopuli (şərab sousunda qızardılmış qoyun əti), Qızardılmış kartof və göbələk, Xaçapuri (İmereti sayağı) və Nataxtari (gürcü limonadı). Əsas yeməklər 15 dəqiqəyə gətirildi. Çakopuli acılı və dadlı bir yemək idi. Xırda doğranmış ət və acılı sous (həm də yeməkdən gələn məxsusu ləziz qoxu) sizi yeməyi tez yeyib bitirməyə sövq edəcək. Saxsı qabda təqdim olunan kartof və göbələk qızartması dadlı idi amma dad hamımızın bildiyi adi dad idi, burda qeyri-adi bir şey yox idi. Təbii ki, ən əsası içki idi, hansı ki, yeməklərin yanında əvəzsizdir və onların dadına dad qatır (Nataxtari – düşes limonadı). 


Əgər siz nə vaxtsa Gürcüstana getmisinizsə məkan, atmosfer, yməklər sizi o günlərə aparacaq.


Qeyd edək ki, Xaçapurinin təqdim olunması bir saata yaxın vaxt aldı. Yaxşı dadı ilə 8 yerə bölünmüş böyük qabda təqdim olunan xaçapuri. Sadə bir şəkildə desək bu içərisi pendir və yağla doldurulmuş xəmirdir. Etiraf edirik ki, xaçapurinin dadı mükəmməl idi və onu Nataxtari ilə içmək bizə zövq verdi amma bunun üçün 55 dəqiqə gözləməyə dəyərdimi? Suala cavab tapmağı sizə buraxırıq. Hər dəfə ofisiant bizə Nataxtari gətirəndə onu üzərindəki üzüyü dartmaqla açırdı bud a partlayışa oxşar səsin çıxmasına səbəb olurdu sanki Şampan açırdı.


Son olaraq qeyd edək ki, ağlımızda Salvador Dali olsa da, U Dalinin sayəsində biz soyuq qış axşamı maraqlı bir surrealist axşamı keçirtdik.

Məhsul: 6.5
Məkan/Atmosfer: 6.0
Xidmət: 6.0
Qiymət/Dəyər: 6.0
Toplam: 6.13

No comments:

Post a Comment